Премини до содржината Премини до подножјето

Граѓански организации кои нудат правна помош и советување за ЛГБТ+ луѓе.

Скопскиот квир центар, подружница на Субверзивен Фронт, меѓу другото, обезбедува правно советување и информирање, правна помош и застапување за ЛГБТ+ луѓе во соработка со адвокати и правници од Македонското здружение на млади правници (дискриминација, говор на омраза и кривични дела од омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет, барање на азил и привремена заштита поради прогон врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет, родово-базирано насилство и склучување истополови партнерства/бракови во странски земји). Телефон за контакт: 075/314-123. Повеќе инфо »

Коалиција Маргини нуди бесплатна правна помош и советување. Повеќе информации на нивниот веб-сајт, на е-пошта или на тел. 075/207-187.

ЛГБТИ центарот за поддршка во рамките на Хелсиншкиот комитет за човекови права, меѓу другото, се бави со обезбедување бесплатна правна помош и советување, како и стратешко застапување. Повеќе информации на нивниот веб-сајт, на е-пошта или на телефонот 02/3256-174.

ХОПС на своите клиентите им обезбедува бесплатна правна помош согласно законот, во утврдени часови. Повеќе информации на нивниот веб-сајт, на е-пошта или на телефоните 02/3246-205 и 02/3246-210.

МРЕЖИ И ПАРТНЕРИ

 
ILGA World – The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association
Fare Network
LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey
Национална мрежа против хомофобија и трансфобија
Skopje Pride
Microsoft
Powered by Project Galileo
WPML
Canva
The Events Calendar
 

Организација-членка на Меѓународната асоцијација на лезбијки, геј мажи, бисексуални, трансродови и интерсексуални лица (ИЛГА), Мрежата ФАРЕ, Асоцијацијата за еднакви права за ЛГБТИ луѓето во Западен Балкан и Турција и Националната мрежа против хомофобија и трансфобија

КВИР СКВЕР Скопје © 2023. Сите права се задржани.

Твојата поддршка ни значи!

Направи парична донација
Донирај