Премини до содржината Премини до подножјето

Забранет во Кенија,
прифатен од светот
Пријателка Кино Милениум
27 јуни 2019 во 20:00
Дали би ја ризикувале вашата
кариера заради љубовта?
Марио Кино Милениум
17 мај 2019 во 20:00
Добитник на наградата Оскар
за најдобар странски филм
Фантастична жена Кино Милениум
10 декември 2018 во 20:00
Следи нѐ
Пристап до бесплатни услуги и поддршка

ЛГБТ+ луѓето и КОВИД-19

Услуги и поддршка кои организациите-членки на Националната мрежа против хомофобија и трансфобија ги нудат за времетраење на пандемијата на КОВИД-19

За нас

Здружението за културен и медиумски активизам КВИР СКВЕР Скопје е основано во септември 2017 година.

Нашата визија е креирање на општество без предрасуди, дискриминација и страв од насилство, каде сите луѓе – без оглед на нивните лични карактеристики – ќе имаат еднакви можности да ги остварат своите потенцијали во приватниот живот и на работното место. Мисијата на Здружението е негување на различностите како општествена придобивка.

Основни стратешки цели кои ги имаме зацртано пред нас се остварување сензибилизација на граѓанското општество за сексуалниот и родовиот диверзитет и подигнување на јавната свест за човековите права на ЛГБТ+ луѓето.

Нашиот тим

Нашата млада, мала невладина организација преку културен и медиумски активизам се стреми да придонесе во подобрувањето на позицијата на ЛГБТ+ граѓаните и нивниот пристап до човековите права и слободи.

За еднакви права и можности за сите

Skopje Pride

Во 2019 година се одржа првата Парада на гордоста во Скопје. По втор пат беше одржана во 2020 година, но овој пат виртуелно поради пандемијата на КОВИД-19.

Фото архива

Настани

17 — 28 март 21

Five Films for Freedom 2021

Погледнете онлајн пет кратки филмови во рамките на BFI Flare: London LGBTIQ+ Film Festival
Бесплатно
24 — 25 февруари 21

Мрежата ФАРЕ против хомофобијата: Што е следно за ЛГБТИК+ правата и фудбалот?

Онлајн конференција на тема инклузија на ЛГБТИК+ луѓето во фудбалот на меѓународно ниво
Бесплатно
27 јуни 19

Пријателка

Филмска проекција на „Пријателка“, лезбијска љубовна драма. Забранет во Кенија, прифатен од светот.
Бесплатно
17 мај 19

Марио

Филмска проекција на „Марио“. Марио мора да избере меѓу фудбалската кариера и неговата љубов кон Леон.
Бесплатно
10 декември 18

Фантастична жена

Филмска проекција на „Фантастична жена“. Добитник на наградата Оскар за најдобар странски филм.
Бесплатно
06 декември 18

Слаткарот

Филмска проекција на „Слаткарот“. Прекрасна романтична драма со извонредна деликатност и воздржаност.
Бесплатно
25 октомври 18

Пас

Филмска проекција на „Пас“. Двајца фудбалери имаат повеќе заедничко од пасијата кон спортот.
Бесплатно

Новости

800 германски фудбалери со порака до ЛГБТ+ соиграчите што сѐ уште се во плакарот: Можете да сметате на нас!

Повеќе од 800 германски фудбалери изразија поддршка за нивните соиграчи што можеби се борат со нивната сексуалност и се плашат…

Прочитај повеќе

800 германски фудбалери со порака до ЛГБТ+ соиграчите што сѐ уште се во плакарот: Можете да сметате на нас!

Повеќе од 800 германски фудбалери изразија поддршка за нивните соиграчи што можеби се борат со нивната сексуалност и се плашат…

Прочитај повеќе

Е-ИНФОРМАТОР

Доколку сакате да бидете во тек со новините и активностите на КВИР СКВЕР, регистрирајте се на нашата мејлинг листа.

МРЕЖИ И ПАРТНЕРИ

 
ILGA World – The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association
Fare Network
LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey
Национална мрежа против хомофобија и трансфобија
Skopje Pride
Microsoft
Powered by Project Galileo
WPML
Canva
The Events Calendar
 

Организација-членка на Меѓународната асоцијација на лезбијки, геј мажи, бисексуални, трансродови и интерсексуални лица (ИЛГА), Мрежата ФАРЕ, Асоцијацијата за еднакви права за ЛГБТИ луѓето во Западен Балкан и Турција и Националната мрежа против хомофобија и трансфобија

КВИР СКВЕР Скопје © 2021. Сите права се задржани.
Твојата поддршка многу ни значи!
Направи парична донација во рамките на можностите за да ја поддржиш нашата работа
Донирај